icon
icon
Візи


Візи

Для в'їзду до іншої держави окрім дійсного закордонного паспорту необхідно дотримуватися встановленого порядку отримання відповідного дозволу - візи.

Віза (лат. "visa" - бачене) - відповідна відмітка (штамп, марка, вклейка і так далі) в паспорті іноземного громадянина. Віза видається офіційною (консульською) владою тієї держави, куди прямує власник паспорта, на підтвердження того, що останньому дозволений в'їзд до цієї країни.
Віза також може бути окремим документом, що видається іноземцеві, котрий в'їжджає в країну.

Поступово візи ставали чорнильними відбитками друку, в який заносилися дати передбачуваного в'їзду і виїзду, що відповідають термінам придбаного туристом туру. Потім більшість країн перейшли на наклейку бланку зі складним захистом на одну із сторінок паспорта. Характерно, що міра захисту такого бланку щорічно удосконалюється. На візу США, що проставляється в паспорті, переноситься мультимедійним способом фотографія туриста, міра захисту такої візи від підробок надзвичайно висока.

Але віза - це тільки частина питання, пов'язаного з в'їздом до іншої країни і існуючими туристичними формальностями. Все більше держав вимагають від
іноземних туристів, що в'їжджають до них, крім паспорта і візи, зворотнього квитка і ваучера турфірми, мати ще і грошові кошти, достатні для цивілізованої поїздки. 

Хоча віза і є основним документом для відвідування іншої держави, слід знати, що вона не дає гарантії, що зарубіжна поїздка обов'язково відбудеться. Віза лише підтверджує, що паспорт туриста зареєстрований в консульській установі держави, яку належить відвідати. Остаточне рішення про в'їзд до тієї або іншої держави буде прийнято лише відповідною імміграційною службою (пограничниками, поліцейськими і іншими компетентними органами) на межі цієї держави.

Якщо особа, що в'їжджає в країну, з якихось причин, на думку імміграційної влади, не відповідає положенню туриста, то вона не буде пропущена через кордон, незважаючи на наявну у неї візу, видану посольством. Подібна практика все ширше використовується на кордонах європейських держав, оскільки це вимога керівництва Євросоюзу. В середньому в Європі на день перебування потрібно 100 Є.

При в'їзді до країни турист на вимогу пограничної влади зобов'язаний повідомити, скільки днів він там знаходитиметься, одночасно пред'явивши необхідну на цей термін суму. Платоспроможність іноземця може підтвердити кредитна картка, туристський ваучер з відміткою приймаючої сторони, повний пансіон, що гарантує туристові комфортне перебування, або тревел-чеки. Вважається, що такі правила дозволяють боротися з побутовою злочинністю іноземців, а також скорочують приплив нелегальних іммігрантів. 

Характерний приклад: демократична і вільна Швеція, імміграційна влада якої безпосередньо біля літака, ще до проходження паспортного контролю, перевіряє наявність грошових коштів і зворотних квитків у деяких з в'їжджаючих осіб (як правило, жителів Південно-східної Азії або Африки), і повертає окремих з них назад на борт літака, причому без жодних пояснень, і, незважаючи на наявність віз, якщо вважатимуть, що ті не мають досить коштів. 

Рекомендації СОТ відносно туристських віз наступні:
  • Безвізовий в'їзд дозволений на строк до 3 днів;
  • Віза дійсна впродовж 12 місяців (для одного або декількох в'їздів) в усіх пунктах, по всіх маршрутах, відкритих для переміщення туристів, усіма видами транспорту; 
  • Взаємне визнання візи рядом держав; 
  • У вийняткових випадках можливість видачі візи на КПП в'їзду або дозвіл в'їзду на 72год.
Сьогодні розмір консульських зборів в різних країнах коливається від 10 до 150 дол. США, причому міняється він так часто, що необхідну для внесення суму потрібно з'ясовувати перед конкретною поїздкою. Слід зазначити, що консульський збір може складати до 10% і більше вартості закордонної поїздки, а це ніяк не відповідає рекомендаціям СОТ.

Необхідно також пам'ятати, що практично в усіх країнах під час поїздки не можна переоформити візу, скажімо з туристичної на студентську або продовжити її термін, для цього доведеться повертатися в Україну і знову подавати документи в посольство. Періодично та або інша країна, або група країн істотно посилюють режим в'їзду і вводять строгіший порядок отримання туристичних віз. Все частіше посольства стали вимагати при поданні заяви наступні документи:
  • оригінал внутрішнього паспорта;
  • копії закордонного і внутрішнього паспортів;
  • довідку з місця роботи на фірмовому бланку підприємства і підписом посадовця (з вказівкою посади, розміру окладу, кола обов'язків, характеристики виконуваної роботи), а також пояснення про профіль роботи підприємства.
Непрацюючі особи повинні також представити аналогічну довідку про спонсора поїздки або довідку з біржі праці.

У Законі США "Про імміграцію" вказано: "повинно передбачатися, що кожен іноземець, що претендує на в'їзд, розглядається як потенційний іммігрант, до тих пір, поки він не доведе, що має право на отримання неімміграційного статусу", тобто в консульстві США сам заявник повинен довести, що не збирається залишатися в США і після закінчення терміну дії візи залишить територію країни. 

В якості прийнятних доказів можуть бути документи про наявність в країні близьких родичів, що постійно проживають на території країни, високооплачуваної роботи, власного бізнесу, нерухомості і інше. Більшість іноземних посольств в Києві ввели нові зразки візових анкет.

Список країн Шенгенської угоди на 2012 рік має такий вигляд (25 країн):
  • Австрія
  • Бельгія
  • Угорщина
  • Німеччина (без Бюзинген-на-Верхньому-Рейні)
  • Греція (без Афону)
  • Данія (без Гренландії, Фарерських островів)
  • Ісландія
  • Іспанія
  • Італія (без Анклава Левігно)
  • Латвія
  • Литва
  • Люксембург
  • Мальта
  • Нідерланди
  • Норвегія (без Шпіцбергена, Ведмедячих островів)
  • Польща
  • Португалія
  • Словаччина
  • Словенія
  • Фінляндія
  • Франція
  • Чехія
  • Швейцарія
  • Швеція
  • Естонія

Анкети країн ЄС і Шенгенської групи складаються з 25 пунктів пояснень. У тому числі вказано, що наявність візи є тільки однією з передумов для в'їзду на територію держав учасників Шенгенської угоди; у разі відмови у в'їзді заявник не має права на компенсацію за нанесені йому збитки. 

Візова анкета США містить 35 деталізованих пунктів і їх детальний текстовий опис на російській мові. Найцікавіше таке:
  • віза не дає гарантії на в'їзд до США;
  • фотографія має бути підписана заявником;
  • щоб уникнути затримки оформлення необхідно представити якнайдетальнішу інформацію;
  • при будь-яких питаннях заявник буде запрошений на співбесіду із співробітником консульства для обговорення можливості візиту в США;
  • інші імена, прізвища, якими користувався заявник; 
  • заявник заповнює анкету для кожної особи, що від'їжджає разом з ним, незалежно від віку; 
  • якщо заявник на пенсії, вимагається вказати ким він працював раніше; 
  • чи бував заявник коли-небудь в США, як довго; 
  • перерахувати усі країни, міста (з вказівкою дат), де заявник жив більше 6 місяців за останні 5 років; 
  • заявник повинен відповісти на усі пункти анкети, що стосуються інфекційних захворювань, кримінальних переслідувань, зайняття контрабандою, торгівлі наркотиками, участі в терористичних актах і так далі.

Подібна практика ведення деталізованих візових анкет, як і тривалої за часом системи повторного звернення, все більше поширюється, їй мають намір наслідувати більшість провідних країн світу. Це дуже гостре і "хворе" для українського туризму питання, що викликає величезні моральні і матеріальні витрати як для самих туристів, так і турфірм. Америка відмовляє в праві її відвідати 20-22% українських заявників, Великобританія -  близько 3-5%. 

Коментуючи цей порядок, співробітник візового відділу посольства Великобританії відмітив, що "якщо виникають підозри, в першу чергу, що людина збирається залишитися в Англії назавжди, тоді з'являється привід для детальнішого інтерв'ю в посольстві. Як правило, інтерв'ю призначаються через один-два дні після подання документів. Якщо людина часто їздить за кордон і, значить, знайома із загальними принципами імміграційних правил і туристських формальностей, то їй віза видається зазвичай без жодного інтерв'ю. А з людиною з провінції потрібна детальна розмова, хоча дуже багато хто думає, що вони прийдуть в посольство і тут же отримають візу". 

Відмовляють у візах в основному з наступних причин (зазначимо, що посольство не зобов'язане їх називати):
  • Неправильно (умисне або ненавмисно) оформлені документи (запрошення, паспорти, термін яких збігає менш ніж через 6 місяців; відсутність згоди одного з батьків на виїзд дитини). У таких випадках дають рекомендацію наново оформити або зібрати бракуючі документи;
  • Якщо у посольства виникають сумніви або підозри відносно особи заявника, наприклад, чи не є ця молода жінка повією, що їде на заробітки, чи не потенційний іммігрант цей чоловік або чи не був судимий або чи не підозрюється в приналежності до терористичних, екстремістських або іншим "небезпечних" організацій той або інший заявник. 
  • Багато випадків, коли посольства відмовляють у візах туристам, що виїжджають по дуже дорогих турах, на тій основі, що вони не можуть пояснити походження такої значної суми. Ряд посольств намагається перейти на отримання документів тільки від тих турфірм, яким вони "довіряють", але таке свого роду відособлення ("акредитація в посольстві") повинне йти на гласній основі, без явної переваги перед іншими фірмами.

В основному цей небажаний для туризму процес особистої явки туристів в посольство або "виділення" окремих турфірм пов'язаний з проблемою негативної поведінки туристів у відвідуваних країнах.

Важливо пам'ятати, що у випадках, якщо віза була отримана і проставлена в паспорті, але турпоїздка з якихось причин перенесена на пізніший час, то необхідно анулювати візу в посольстві і запросити нову.

 


 
Вгору
familytour.com.ua © 2010
розробка сайту: Розробка сайтів Тернопіль  наповнення: Наповнення сайтів Тернопіль